Igår fick vi sådan lust att undersöka framkomligheten med cykel förbi Djupaforsklyftan och Djupadals bruk.
Kommunen har inte lagt stort krut på att underhålla detta exempel på våldsamma naturkrafter och återställningen av naturen efter pappersbruket ger jag inte mycket för heller.
Man hittar hit genom att följa stora vägen från Kallinge kyrka mot Ronneby, tar av sista gatan till höger nedför en backe och sedan är det enkelt att följa skyltningen. Bilen lämnar man ca 500 meter från klyftan men cykelvägen är jättebra.
Ronnebyån
Ån är 85 km lång och rinner från sjön Rottnen i Småland och ut i havet vid Ronnebyhamn.
Den del jag oftast ser i Ronnebytrakten är ca 20 m bred och kanske ett par tre meter djup.
Vid parkeringen går man in i
en grön tunnel.
Framme vid Djupaforsklyftan blir
naturen våldsammare och vid tiotiden på morgonen står solen till vänster och naturens skådespel är magnifikt.
Djupaforsklyftan
När man kommer fram till klyftan, som är en förkastningsspricka trängs åns vatten ihop och passerar genom denna spricka som är 1,5 m bred och 18 m djup. Jag uppskattar längden till ett 20-tal meter. Den här gången var vattenflödet närapå obefintligt och det beror naturligtvis på att det inte har regnat på flera veckor. Tänk er skådespelet som måste ha varit i mars 2020 när ån svämmade över. Jag visar en bild från forsen i Bergslagen inne i sta´n i mars.
Nu har vi kommit fram till klyftan och det ser väldigt trångt ut. Lägg märke till den stenbumling som lagt sig tvärs över sprickan och som man byggt en bro på.
Över denna bro cyklar eller promenerar man om man vill vidare mot Kallinge eller Ronneby.
Naturen kring klyftan
Från den här bron kan man klättra ned under vattenfallet eller också börjar här en kortare stig i svår terräng. Vi var inte förberedda med ryggsäck och fika så det blev bara 100 m in i skogen och det var en fantastisk utflyktsmark.
Lägg märke till att Ulla bär en Hövding kring halsen. Uppblåsbar hjälm av air-bag-typ.
En gammal informationstavla berättar om jättarna Mör och Rotn och om jättekvinnan Blida som i folkmun fått skulden för att berget sprack.
I anslutning till vattenfallet har funnits verksamhet belagd i en köpehandling sedan 1688 - Häggatorps kvarn. Här har också funnits ett gevärsfaktori sedan 1680-talet.
Selma Lagerlöf skrev om Ronnebyån och Djupadals gård i Nils Holgerssons underbara resa.
Djupafors pappersbruk startades 1868 och lades ned 2014.